Lostmarch

Bretagnen alue Ranskassa on kiehtova sekoitus majesteettista rantaviivaa, muinaisia rakennuksia ja kelttiläisiä perinteitä. Lostmarc’h tunnetaan Euroopan viimeisenä rantana. Se on alue, josta Lostmarc’h ammentaa inspiraation tuoksuihinsa. Tuoksutalon perustaja, Antoine

Vuillermet vietti lapsuutensa Lostmarch’in rannoilla.

Lostmarch’in tuoksut vangitsevat Bretagnen rantojen unenomaisen tunnelman. Ne ovat epätavallisia ja kiehtovia kokonaisuuksia. Tuoksujen nimet tulevat bretonin kielestä, jonka ensimmäiset puhujat olivat noin 400-luvulla Britanniasta siirtyneitä kelttejä.

Aël-Mat, suojelusenkeli, on tarina merestä. Kun laittaa silmät kiinni, voi palata muistoissaan kävelyretkeen rantakukkuloilla, joita peittävät merituulessa keinuvat kanervat. Lokit kirkuvat ja kasvoillaan voi tuntea suolaisen meriveden pisaroita. Tämä on viimeinen kesytön ranta. Ilman täyttää tuoksu, jonka voi tuntea vain seisoessaan maailman laidalla. Heleiden sitrusten läpi kuultavat herkkä jasmiini ja kamomilla, jotka kietoutuvat pehmeään myskiin.

Aôd, merenranta, kertoo kesäisistä päivistä merenrannalla. Lapset leikkivät auringon paahtamassa rantahiekassa. Välkehtivä meri jatkuu loputtomiin. Pyyhkeet hulmuavat tuulessa, aurinko hyväilee ihoa. Tuuli tuo tullessaan meren puhtaan, suolaisen tuoksun. Rantahiekka tarrautuu jalkapohjiin. Aôd vangitsee täydellisen lomapäivän ja huikaisevan sinisenä hehkuvan taivaan. Ensituoksun greippi koristellaan keikarinkukilla ja kastetaan kookoksella.  

Atao, ikuisesti, on perinteitä kunnioittava tuoksu miehille. Se on kirkas, metsäisen mausteinen tuoksu, joka on samalla lämmin ja rauhoittava. Tyylitelty, elegantti klassikko, jossa appelsiini, bergamotti, sitruuna ja mandariini sulautuvat puiden nuotteihin. Atao on tuoksu, jolta ei tarvitse odottaa yllättäviä käänteitä; se on rehellinen ja charmantti. Atao on kunnianosoitus Kuningas Arthurin aikaisille kansantarinoille, joissa Bretagne näytteli merkittävää osaa. Ajaton tuoksu on koottu appelsiinin, bergamotin, sitruunan, mandariinin, rosmariinin, mausteiden sekä puiden vivahteista.

Lann-Aël, enkelinummi, kertoo hellästä kaipauksesta. Bretagnen pienissä kalastajakylissä varrotaan isiä palaavaksi mereltä. Pienten talojen keittiöistä kantautuu iloista puheensorinaa. Ikkunalaudalla jäähtyvän omenapiiraan tuoksu leviää tuulen mukana. Lapset odottavat

malttamattomina, että pääsisivät maistamaan äitien leipomia ihania herkkuja. Herkullinen Lann-Aël on kuin Lostmarc’hin nummilla asuvien keijukaisten aamiainen, kulhollinen muroja, omenanviipaleita ja vaniljakastiketta.

Din-dan, aluskasvillisuus, muistuttaa iloisista ja huolettomista kansanlauluista. Arjen huolet unohtuvat hetkeksi, kun koko kylä kerääntyy kuuntelemaan musikantteja ja tanssimaan pitkälle aamuun. Din-dan on pirteän huoleton sekoitus sitruunasorbettia, minttua ja persikankukkia, jotka tuovat raikkaan tuulahduksen keskikesän kuumuuteen. Se on sikermä onnellisten päivien säveliä.

Eau de l’Hermine, kärppä, tunnetaan Bretagnessa viattomuuden ja aatelisuuden symbolina. L’Eau de l’Hermine ilmentää toisaalta ranskalaisten linnojen huolella hoidettuja puutarhoja, toisaalta Bretagnen niittyjen villiä kesyttömyyttä. L’Eau de l’Hermine on puhdas tuoksu, jonka vivahteita ovat laventeli ja sitrukset. Siihen on kätketty vivahteita iltapäivän auringossa kylpevistä heliotroopeista ja pioneista. L’Eau de l’Hermine on tuoksu, jossa on jotakin juhlallista mutta kesytöntä.

Iroaz, ruusu, viittaa ruusun lisäksi Mer d’Iroiseen, Iroisen mereen, joka on osa Atlantin valtamerta. Talvisin aluetta riepottelevat myrskyt ja puuskat tekevät siitä yhden Atlantin vaarallisimmista. Iroaz on puutarhan villiintynyt ruusu, joka on pikkuhiljaa sekoittunut ympäröivän luonnon kanerviin ja heiniin. Meri on ripotellut kukkien vallattoman kuningattaren terälehdille suolaa ja maustanut sen raikkailla tuulahduksilla. Iroazissa tuoksuu vapaus.

L’Eau du Dimanche, sunnuntain tuoksu, kertoo kesäisestä piknikistä sunnuntaisena iltapäivänä. Leppoisa tuulenvire tuo tuoksuja metsistä ja kukkaniityiltä, eväskorin mandariinit eivät ole koskaan maistuneet paremmilta. Tunnelma on pysähtynyt ja levollinen. Eau du Dimance tuo sunnuntain tunnelman jokaiseen päivään.