Frapin

Frapinin suku on asunut Château de Fontpinot -kartanossa, Grande Champagnen alueen sydämessä jo vuodesta 1270. Taito valmistaa laadukkaita tuotteita kulkee perimätietona. Frapinin konjakeissa ja hajuvesissä kiteytyy ranskalainen sivistys. Frapinin ajattomat tuoksut Terre de Sarments, Passion Boisée, Esprit de Fleurs, Caravelle

Épicée, 1270, l’Humaniste ja 1697 vievät mennessään lumoavan kauniisiin maisemiin.

 

”1697”

”1697” on omistettu vuodelle, jolloin Ludvig XIV myönsi apteekkari Pierre Frapinille aatelinarvon ja oikeuden omaan vaakunaan. ”1697” on sukellus konjakin aromeihin aina ensimmäisestä tulisesta, mausteisesta rommista davanan ja cabreuva-puun öljyn kuiviin, hedelmäisiin vivahteisiin. Keskivaiheilla läikkyy ruusun ja arabianjasmiinin ympärille rakennettu runsas kimppu kukkia. Niitä ryhdittävät mausteinen ylang-ylang ja orapihlaja. Bertrand Duchaufourin luoma tuoksu on tulinen kuin suudelma, ja yhtä päihdyttävä.

Ensituoksu: cabreuva-puu, davana, jamaikalainen rommi, labdanum, roseepippuri
Sydäntuoksu: arabianjasmiini, orapihlaja, ylang-ylang, mausteneilikan nuppu, Ceylonin kaneli, kuivatut hedelmät, ruusuesanssi
Pohjatuoksu: ambra, tonkapapu, patsuli, setripuu, labdanum, valkoinen myski, vanilja

”1270”

Frapinin ensimmäinen hajuvesi on omistettu Frapinin perheelle, joka asettui Charanteen 1270. Herkulliset hedelmät, pähkinät, mausteet ja vanilja loihtivat kokoon aromin, joka tunnetaan nimellä rancio. Se on tuoksu, jota tavataan vain erityisen vanhoissa konjakeissa. Suklaan ja kahvin rinnalla pyörtelee kevyt häivähdys havannalaista tupakkaa. 1270 on syksyinen tuoksu, jossa on lupaus keväästä: kukkivista viiniköynnöksistä, limetin nuppujen makeasta tuoksusta, jota täydentää valkoinen hunaja. Savuinen vanilja ja gaiac-puu ovat kuin takassa räiskyen palavat viiniköynnöksen rungot.

Ensituoksu: kandeerattu appelsiini, pähkinät, rusinat, luumut, kaakao, tonkapapu, kahvi
Sydäntuoksu: viiniköynnöksen kukat, olkikukat, lehmus, pippuri, mausteet
Pohjatuoksu: jalopuut, gaiac-puu, valkoinen hunaja, vanilja

L’Humaniste

Hajuvedet olivat yleinen huvitus Italian hoveissa, mutta taidetta hajuvesien valmistuksesta tuli renessanssin ajan Ranskassa. Kun François Rabelais kehitti Gargantua & Pantagruel -kirjansa kuvitteellisen Thelema-luostarin, yhtä pääosaa näyttelivät tuoksuista hienoimmat: ruusuvesi, appelsiininkukkavesi ja ”enkelten vesi”. Ne olivat yksi Rabelaisin ”kunnollisten, hienostuneiden ja hyvätapaisten” munkkien ja nunnien ajanvietteistä. Kuulaan raikas L’Humaniste on omistettu François Rabelaisille. Se on yhtä avoimen utelias kuin renessanssin ajan ihminen. Tuoksun avaavat sitrukset ja eloisat mausteet: jännittävä vihreä kardemumma, tulinen mustapippuri, pehmeä roseepippuri ja makea muskotti.

Ensituoksu: sitruunaöljy, bergamottiöljy, kardemumma, roseepippuri, mustapippuri
Sydäntuoksu: katajanmarja, muskotti, timjami, pioni
Pohjatuoksu: gini, valkohankajäkälä, tonkapapu

Passion Boisée

Konjakki on alkoholin ja puun rakkauden hedelmä. Tammitynnyri antaa eau-de-vien, elämänveden hengittää. Huokoinen puu imee konjakkia itseensä ja vastavuoroisesti vapauttaa aineita, jotka antavat konjakille sen kirkkaan, kultaisen sävyn. Passion Boisée on kunnianosoitus tammen ja elämänveden liitolle. Sen tuoksussa kohtaavat konjakin aromit ja metsäiset sävyt: setripuun kuivuus ja sammaleinen, lähes suklainen patsuli. Passion Boisée muistuttaa ajasta, jolloin elämä oli miellyttävän verkkaista. Se on appelsiinin, muskotin, ambran ja umbran pehmeiden sävyjen sopusointuinen harmonia, jonka on säveltänyt Jeanne-Marie Faugier.

Ensituoksu: mandariini, muskotti
Sydäntuoksu: rommi, valkohankajäkälä, mausteneilikan nuput
Pohjatuoksu: nahka, patsuli, setripuu

Caravelle Épicée

Konjakin voittokulku maailmalla alkoi, koska Charanten alueen herkät viinit eivät kestäneet matkustamista. Hollantilaiset paransivat viinin kestoa tislaamalla niistä ”poltettua viiniä”, brandewijn, jota juotiin veden kera. Kun hollantilaisten brandy tislattiin toisen kerran, sen aromit tiivistyivät, ja syntyi konjakkia. Tällä tavoin pullot kestivät pitkän matkan kauppalaivoilla. Caravelle Épicée on tarina konjakin ja ”maustereitin” yhteisestä historiasta, joka alkoi löytöretkien aikaan. Tuoksu tuo mieleen puiset kauppalaivat, joiden arvokkaat maustelastit ovat matkalla kaukaisiin satamiin. Muskottia ja patsulia Indonesiasta, pippuria ja santelipuuta Intiasta, pimentoa, tupakkaa ja gaiac-puuta Amerikasta… Caravelle Épicée vangitsee Vanhan ja Uuden maailman aarteet.

Ensituoksu: korianteri, muskotti
Sydäntuoksu: chili, timjami, pippuri, gaiac-puu
Pohjatuoksu: patsuli, ambra, tupakka, santelipuu

Esprit de Fleurs

Onko kukilla sielua? Miksei olisi. Ranskan esprit tulee latinan sanasta spirare, jonka yksi merkitys on ”hengittää tuoksua”. Kyse ei ole mistä tahansa kukista, vaan hajuvesien kruunaamattomista kuningattarista, ruususta, jasmiinista ja kurjenmiekasta. Heidän kuninkaalliset korkeutensa kietovat ympärilleen sitruksista, musta- ja roseepippurista kirjotun viitan. Tuoksussa on jotakin kujeilevaa – tarkoittaahan esprit ranskaksi muun muassa leikkisää nokkeluutta. Tammitynnyrissä kypsyvästä konjakista haihtuvaa höyryä kutsutaan ”enkelten osuudeksi”. Se saa aikaan konjakin aromien tiivistymisen. Kaikkein parhaimpia ja vanhimpia viinikellareita kutsutaan siis syystäkin paratiiseiksi.

Ensituoksu: bergamotti, mandariini, greippi
Sydäntuoksu: basilika, pippuri, pippurinmarja, kurjenmiekka, jasmiini, ruusu
Pohjatuoksu: vanilja, setripuu, vetiveri

Terre de Sarment

Hajuvesi voi loihtia esiin kokonaisen näkymättömän maiseman. Château de Fontpinot -kartanon maat ovat olleet Frapinin suvun koti 1200-luvulta lähtien. Terre de Sarment, ”viiniköynnösten maa”, on kuin Segonzacin viinitarhat aamuauringossa. Ensituoksu on kirpeän hedelmäinen, kuin lasi greippimehua tai viiniköynnöksestä poimittu rypäle. Neroli ja appelsiininkukka herättävät raikkaudellaan. Ripaus kuminaa sekoittuu santelipuuta muistuttavaan, suloisen savuiseen amyrikseen, ja Terre de Sarmentin aurinkoinen maisema avautuu. Kultaisessa lämmössä puut huokuvat tuoksuja: kanelia, vaniljaan taittuvaa bentsoiinia, lakritsin sävyttämää mirhamia ja sitruunaisia suitsukkeita. Ne ovat kuin jäänteitä ajasta, jolloin roomalaiset perustivat Grande Champagnen alueen ensimmäiset viinitarhat.

Ensituoksu: greippi, neroli, kumina
Sydäntuoksu: suitsuke, muskotti, appelsiininkukka, kaneli
Pohjatuoksu: bentsoiini-absoluutti, amyris-puu, vanilja, tupakka